Google


 

Membránműveletek alapjai

Folyamattervező szakirány

A legfontosabb oktatott témák:

  • Folyamattervezés: termékminőségi és gazdasági elemzésen alapuló optimális folyamat kialakítása + számítógépes tervezés
  • Folyamatirányítás: optimális működtetés és automatizálás megoldása
  • Üzemtelepítés, kisüzemek kialakítása
  • Modern szétválasztási- és bioműveletek
  • Környezetvédelem: levegőtisztítás, ipari szennyvíz- és hulladék kezelése, zaj- és rezgésvédelem

Milyen átfogó tudásalapot nyújt a Folyamattervező szakirány?

  • Általános mérnöki tudás, több tudományágat átfogó képzés
  • Jó alapok a képzettség fejlesztéséhez, új ismeretek elsajátításához
  • Gazdaságossági szemlélet

Elhelyezkedési lehetőségek:

  • Nagy cégeknél vezető, irányító élelmiszermérnök
  • Saját kisvállalkozását megtervezni és működtetni képes élelmiszermérnök
  • Környezetvédelmi vezető
  • Tervező cégek számítógépes tervezője
  • Rokon iparágakban is helytállásra képes mérnök (pl. gyógyszeripar, gyógynövény-feldolgozás, vegyipar, stb.)

A tanszéken folyó kutatási témák:

  • Bor ultra- és mikroszűrése (szlovéniai egyetemmel)
  • Gyümölcslé-koncentrálás nanoszűréssel (magyar céggel)
  • Ivóvíz nanoszűrése (francia céggel)
  • Tej- és sajtgyártás technológiájának intenzifikálása modern műveletekkel
  • Ipari szennyvizek tisztítása pervaporációval és membrán-desztillációval (magyar céggel)
  • Levegőtisztítás hagyományos- és membránműveletekkel (magyar és francia partnerrel)
  • Felületaktív anyagok eltávolítása nano- és ultraszűréssel (Berlini Műszaki Egyetemmel)
  • Tisztább technológiák kidolgozása (francia egyetemmel)

Az élelmiszeripar minden területén várnak rátok érdekes, megoldandó feladatok!
Mottónk: A folyamattervező mérnök majdnem minden problémát megold!

Kezdőlap English