Találkozások

A projekt során a partner országokban a következő találkozók valósultak meg:

1. találkozás: United Kingdom, London 2011 december 14-17

London (Nagy-Britannia): A legelső projekt-találkozót 2011. december 14-17. között az angol partner szervezte Londonban. Részt vett minden partner országból (Spanyol-, Portugál-, Török- és Magyarország, valamint Nagy-Britannia) 2-3 fő, tőlünk 2 fő oktató, Nagy-Britanniából 8 vendéglátó. A közös munka fő célja - a kölcsönös bemutatkozások után - a feladatok pontos definiálása, a teljes projektre vonatkozó ütemterv kialakítása, és a közös honlap konstrukciójának rögzítése volt. A közös honlap készítését a török partner vállalta. A jelenlévők valamennyien jól beszéltek angolul, így a megbeszélés itt is és a továbbiakban is gördülékenyen zajlott.

2. találkozás: Magyarország, Budapest 2012 június 7-10

Budapest: A második találkozót Budapesten a magyar fél szervezte, ahol szintén minden partner ország képviseltette magát, magyar részről számos oktató és hallgató vett részt. Miután megvitattuk a londoni találkozó eredményeit, a partnerek érdekfeszítő előadások keretében mutatták be a kiválasztott hagyományokat. A magyar fél a húsvéti népszokásokról, ill. a szüreti fesztiválról tartott illusztrációkkal tarkított előadást. Megállapodtunk a további feladatokban, és megvitattuk a honlap fejlesztésének aktuális állását.

A magyarországi program szombaton egy kis faluban folytatódoott. Nagy körültekintéssel jártunk el, hogy olyan falut mutassunk be külföldi vendégeinknek, ahol valóban szépen őrzik hagyományainkat, a falusiak saját szórakozásukra ápolják a népi tradíciókat. Csodálatos falut találtunk Budapesttől 45 km-re, Vált. Meglátogattunk egy népi fazekasműhelyt, gyönyörködtünk különböző magyar népviseletekben, egy ősmagyar lovas harci alakulat bemutatójában, a helyi tánccsoport mezőségi táncaiban, ami után vendégeink lelkesen tanulták a csárdást a jókedvű táncosoktól. Végül egy szőlőskertben a szőlőművelés és borkészítés magyar hagyományait mutatták meg nekünk és a gazda pincéjében megkóstolhattuk a házi készítésű borait. A napot bográcsban főtt gulyásleves és némi pálinka elfogyasztása zárta. Vendégeink hálájukat fejezték ki, hogy nagyon sok élménnyel és ismerettel gazdagodva térhetnek vissza hazájukba. Mély benyomást tett rájuk, hogy a váliak a maguk szórakozására, saját költségükön ilyen szépen őrzik a magyar hagyományokat.

3. találkozás: Portugália, Vilela 2012 október 04-07

A következő találkozóra Portugáliában, Vilelában került sor. Ezen a találkozón a török parner kivételével a többi ország képviseltette magát, magyar részről 3 oktató és egy tanuló vett részt a portugál programokon. A megbeszélésen az addig elvégzett munka részletes megvitatása után ismét a hagyományok bemutatása következett, köztük magyar részről az államalapítás ünnepe: augusztus 20.-i ünnepek, események kerültek részletezésre. A honlap nem megfelelő aktualizálása miatt a részt vevő országok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a török fél helyett a portugál fél vállalja magára a honlap készítés és fejlesztés feladatait.

A portugál találkozó fő témája a hagyományos kukorica-termeléssel és feldolgozással kapcsolatos folyamatok bemutatása volt, ennek során a kukoricát és annak feldolgozását bemutató múzeum látogatása, a kukoricából készül termékek megkóstolása után hagyományos kukoricafosztáson vehettünk részt. A magyar résztvevők az államalapítás nemzeti ünnepét és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket mutatták be.

4. találkozás: Batman, Törökország 2013 január 31 - február 03

A negyedik talákozót a török partner szervezte Batman-ban, ahol 1 felnőtt oktató és 2 tanuló vett részt. A török vendéglátók bemutatták a helyi jellegzetességeket. A magyar résztvevők a mikuláshoz kapcsolódó szokásokról meséltek. A partnerek értékelték az új honlap tartalmát. Ezután részt vehettünk egy hagyományos lakodalmon. Másnap egész napos kulturális kirándulásra került sor Hasankeyf, Midyat és Mardin településeken, melyek nagyon fontos szerepet töltöttek be a korai török civilizációban.

5. találkozás: Valencia, Spanyolország 2013 március 12-18

Az utolsó találkozóra Spanyolországban, Valenciában került sor 2013. márciusában. Az időpont kiválasztását meghatározta, hogy a találkozó célja az egyik legjelentősebb valenciai ünnep, a “Fallas” bemutatása volt, ahol magyar részről 4 felnőtt oktató és egy tanuló vett részt. A találkozón prezentációkat hallgattunk meg a résztvevő nemzetek előadásában, összegeztük az eddigi eredményeket, majd megvitattuk az új honlappal kapcsolatban felmerült változtatásokat. Előadást tartottunk egy választott magyar tradícióról, a Busójárásról.

Még több kép a galériában >>

Támogatás

Tetszik a honlapunk?