Google


 

 

 

Szakdolgozat (BSc) és Diplomadolgozat (MSc) téma-javaslatok
az Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszéken
a 2017/2018/2 szemeszterbenTéma: Membránszűrés alkalmazása a szennyvíztisztításban – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Ipari szennyvizek tisztítási eljárásainak megismerése, különös tekintettel a membránszűrés alkalmazásához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, a műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Ipari (vegyipari, papíripari, textilipari) szennyvizek tisztítása membrán bioreaktorban – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése – egy-egy téma iparáganként
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Membrán bioreaktorok alkalmazása a ipari üzemek szennyvíz-tisztításában – a technológia megismerése, a kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése a berendezések típusa, műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Kommunális szennyvizek tisztítása membrán bioreaktorban – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Membrán bioreaktorok alkalmazása a kommunális szennyvíz-tisztításban – a technológia megismerése, a kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése a műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Hurokreaktorok hidrodinamikájának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, a hidrodinamikához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Hurokreaktorok anyagátadásának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, az oxigénabszorpcióhoz kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

Téma: Nagy tisztaságú galakto-oligoszacharidok előállítása: lehetőségek és kihívások
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Téma rövid leírása: A galakto-oligoszacharidok (GOS) enzimes gyártása az iparban keverős tartály-reaktorokban zajlik szubsztrátként laktózt használva. A reakció végterméke egy olyan szénhidrátkeverék, ami a GOS mellett nagy mennyiségben tartalmaz nem-reagáló laktózt és melléktermékként keletkező glükózt. A mono- és diszacharidok eltávolítása az így képzett termékből kihívás elé állítja a biomérnököket. Az e célra alkalmazott ipari folyadékkromatográfiás művelet kiváltására az utóbbi két évtizedben számos javaslat született. Ilyen például a nanoszűrés, szuperkritikus extrakció, etanolos kicsapás, és szelektív fermentáció. A hallgató feladata, hogy a témában megjelent szabadalmak és tudományos publikációk alapján rendszerezze és értékelje a nagy tisztaságú GOS előállítására alkalmas kompetitív eljárásokat.   
Munka jellege: Angol nyelvű irodalom feldolgozása, követelmény: angol nyelvtudás
Ajánlott irodalom: Z Kovács, E Benjamins, K Grau, AU Rehman, M Ebrahimi, P Czermak  (2013) Recent developments in manufacturing oligosaccharides with prebiotic functions, Biotechnology of food and feed additives, 257-295


Téma: D-vitaminnal dúsított, növényolaj tartalmú mikrokapszulák laboratóriumi körülmények közötti formázásának tanulmányozása
Témavezető: Dr. Koris András egy. docens, Albert Krisztina egy. tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság


Téma: Csökkentett allergenitású fermentált tejtermék előállítása kombinált technológiával
Témavezetők: Dr. Koris András egyetemi docens, Csighy Attila PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Funkcionális élelmiszerek piacának irodalmi áttekintése, középpontban a fermentált tejtermékekkel. Irodalmi kutatás a tej/tejtermékek allergén fehérje szintjére valamint, azok csökkentésének lehetőségeire, különböző technológiák alkalmazásával.
Vizsgálatok, kutatás: A kutatás során, csökkentett allergén tartalmú tejtermék (joghurt) előállítása a cél, membránszűréssel, enzimes hidrolízissel és fermentációval kombinált technológia alkalmazásával. Vizsgáljuk a fermentált termék antioxidáns és allergén anyag tartalmát, különböző enzim koncentrációk és glukóz tartalom mellett.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen, szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság/precizitás.
Javasolt: BSc (Élelmiszermérnök) - Állatitermék technológia szakirány, BSc (Biomérnök) - Alkalmazott Biotechnológia modul, MSc (Élelmiszermérnök) - Folyamattervező, Élelmiszertechnológia és termékfejlesztés


Téma: Elfolyó termálvíz ultraszűrésének vizsgálata
Témavezető: Dr. Koris András, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Az elfolyó termálvizek legtöbbször mikrobiológiailag nem megfelelőek. Ultraszűréssel a különböző mikroorganizmusok energiatakarékosan és környezetkímélően leválaszthatók.
Elvégzendő feladatok: A munka során 3 különböző pórusméretű ultraszűrőt kell tesztelni (kezdeti fluxusok meghatározása), majd a kapott mintákat ki kell elemezni (vezetőképesség, pH, össztelepszám, részecskeméret szempontjából). A végén a kiválasztott membránnal besűrítési kísérletet kell végezni.
Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság.
Angol nyelvtudás előnyt jelent.


Téma: Húsfeldolgozás során keletkező porchulladék szárításának és aprításának vizsgálata
Témavezető: Dr. Koris András, Albert Krisztina, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Ízületi porcok regenerálódásában fontos szerepe van a természetes a glükozaminnak és kondroitinnak, ezért hulladékból való hasznosításuk több szempontból is előnyös.
Elvégzendő feladatok: A kutatás során meghatározzuk a szárítási görbéket, vizsgáljuk a szárítás paramétereit, illetve többféle berendezésen kutatjuk a szárítmány apríthatóságát kemény zselatinkapszulába való töltés szempontjából
Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság.


Téma: Savó mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Sajtgyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Savó hasznosítási lehetőségek - irodalom elemzése. Savó sótalanítási folyamatok megismerése. Mikroszűrés, mint előkészítő művelet, optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.
 

Téma: Gyümölcslé mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Gyümölcslé gyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Vizsgált gyümölcslé hasznosítási lehetőségek és pozitív tulajdonságainak irodalmi elemzése. Mikroszűrés optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.
 

Téma: Membránszűrési áramlási viszonyok meghatározása (beépített spirál-típusú statikus keverő esetében)
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Spirál statikus keverővel intenzifikált membránszűrési folyamat irodalmának áttanulmányozása. A Re-szám és a membrán hosszában megjelenő nyomásesés meghatározása recirkulációs térfogatáram és sűrűség függvényében.
 

Téma: Zöldség- és gyümölcslé alapú, egészségvédő hatással rendelkező termékek gyártásának műveleti és technológiai fejlesztése és a keletkező melléktermékek hasznosítása
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Paál Veronika PhD hallgató
Elvégzendő feladatok: Az utóbbi években a világon és hazánkban is egyre erősödik a fogyasztói igény az egészséges, kiváló minőségű, természetes alapanyagokból gyártott termékek iránt. A KSH 2014-es adatai szerint nőtt a lakosság körében az egészségüket jónak tartók aránya a 2009. évi adatokhoz képest, amit részben az egyre népszerűbbé és divatossá váló egészséges táplálkozás és életmód okozott. A gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás alapkövei, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Alapvető igény a levek gyártásakor, hogy ezek a gyártás során a lehető legkisebb mértékű csökkenéssel jussanak a kiszerelt lébe és kifejtsék jótékony hatásukat a fogyasztáskor. Így ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva egészen új és sokszínű termékpalettára van lehetőség. Ezért ez a piac még sok kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejthet magában.
Az élelmiszeripari üzemek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a keletkező melléktermékek/hulladékok hasznosítására, például a mosó- és szennyvízben oldott értékes komponensekre, illetve a maradék anyagokra. A téma valós piaci szükségleten és ipari problémán alapul.

 

Téma: Vágóhídi melléktermékek hasznosíthatóságának vizsgálata
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens
Elvégzendő feladatok: A vágóhídon keletkező hulladékok hasznosításának irodalmi áttekintése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: A gyümölcslevek membránszűréssel való besűrítése során keletkező gyümölcsvíz vizsgálata
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A besűrítés során keletkező melléktermék (gyümölcsvíz) analitikai, érzékszervi vizsgálata. Potenciális felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. Kreativitás. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: A bogyós gyümölcsök feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: A datolya feldolgozási technológiája és a keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A datolya feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: Enzimes oligoszacharid termelés nyomon követése on-line analitikai módszerrel
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Erdős Balázs PhD hallgató
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: GOS/FOS gyártástechnológia irodalmi áttekintése. Oligoszacharidok analízisére használt kvalitatív és kvantitatív módszerek megismerése. On-line analitika megvalósítása spektroszkópiai adatok (kemometriai eszközökkel történő) feldolgozásával
Munka jellege: Kísérleti munka


Téma: Frukto-oligoszacharidok gyártása enzimes membrán reaktorban
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Erdős Balázs PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Frukto-oligoszacharidok enzimes gyártásának és enzimes membrán reaktorok alkalmazásának irodalmi áttekintése. Laboratóriumunkban rendelkezésre álló enzimes membrán reaktorral frukto-oligoszacharidok gyártása 1-hetes üzemeltetés során. A kampányok célja az oligoszacharid-kihozatal fenntarthatóságának és az alkalmazott enzimek stabilitásának kísérleti vizsgálata.
Munka jellege: Kísérleti munka, Követelmény: angol nyelvtudás

 

 
Kezdőlap English