Google


 

 

Szakdolgozat (BSc) és Diplomadolgozat (MSc) téma-javaslatok

az Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszéken

a 2017/2018/1 szemeszterben

 

 

Téma: Membránszűrés alkalmazása a szennyvíztisztításban - a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése

Témavezető: Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok:  Ipari szennyvizek tisztítási eljárásainak megismerése, különös tekintettel a membránszűrés alkalmazásához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, a műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

 

 

Téma: Ipari (vegyipari, papíripari, textilipari) szennyvizek tisztítása membrán bioreaktorban - a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése - egy-egy téma iparáganként

Témavezető: Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok:  Membrán bioreaktorok alkalmazása a ipari üzemek szennyvíz-tisztításában - a technológia megismerése, a kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése a berendezések típusa, műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

 

 

Téma: Kommunális szennyvizek tisztítása membrán bioreaktorban - a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése

Témavezető: Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok:  Membrán bioreaktorok alkalmazása a kommunális szennyvíz-tisztításban - a technológia megismerése, a kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése a műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

 

 

Téma: Hurokreaktorok hidrodinamikájának modellezése - a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése

Témavezető: Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, a hidrodinamikához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

 

 

Téma: Hurokreaktorok anyagátadásának modellezése - a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése

Témavezető: Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, az oxigénabszorpcióhoz kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!

 

Téma: D-vitaminnal dúsított, növényolaj tartalmú mikrokapszulák laboratóriumi körülmények közötti formázásának tanulmányozása

Témavezető: Dr. Koris András egy. docens, Albert Krisztina egy. tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság

 

 

Téma: Csökkentett allergenitású fermentált tejtermék előállítása kombinált technológiával

Témavezetők: Dr. Koris András egyetemi docens, Csighy Attila PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Funkcionális élelmiszerek piacának irodalmi áttekintése, középpontban a fermentált tejtermékekkel. Irodalmi kutatás a tej/tejtermékek allergén fehérje szintjére valamint, azok csökkentésének lehetőségeire, különböző technológiák alkalmazásával.

Vizsgálatok, kutatás: A kutatás során, csökkentett allergén tartalmú tejtermék (joghurt) előállítása a cél, membránszűréssel, enzimes hidrolízissel és fermentációval kombinált technológia alkalmazásával. Vizsgáljuk a fermentált termék antioxidáns és allergén anyag tartalmát, különböző enzim koncentrációk és glukóz tartalom mellett.

Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen, szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság/precizitás.

Javasolt: BSc (Élelmiszermérnök) - Állatitermék technológia szakirány, BSc (Biomérnök) - Alkalmazott Biotechnológia modul, MSc (Élelmiszermérnök) - Folyamattervező, Élelmiszertechnológia és termékfejlesztés

 

 

Téma: Elfolyó termálvíz ultraszűrésének vizsgálata

Témavezető: Koris András, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Az elfolyó termálvizek legtöbbször mikrobiológiailag nem megfelelőek. Ultraszűréssel a különböző mikroorganizmusok energiatakarékosan és környezetkímélően leválaszthatók.

Elvégzendő feladatok: A munka során 3 különböző pórusméretű ultraszűrőt kell tesztelni (kezdeti fluxusok meghatározása), majd a kapott mintákat ki kell elemezni (vezetőképesség, pH, össztelepszám, részecskeméret szempontjából). A végén a kiválasztott membránnal besűrítési kísérletet kell végezni.

Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság.

Angol nyelvtudás előnyt jelent.

 

Tavalyi, de maradhat, kicsit frissítettem:

 

Téma: Húsfeldolgozás során keletkező porchulladék szárításának és aprításának vizsgálata

Témavezető: Koris András, Albert Krisztina, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Ízületi porcok regenerálódásában fontos szerepe van a természetes a glükozaminnak és kondroitinnak, ezért hulladékból való hasznosításuk több szempontból is előnyös.

Elvégzendő feladatok: A kutatás során meghatározzuk a szárítási görbéket, vizsgáljuk a szárítás paramétereit, illetve többféle berendezésen kutatjuk a szárítmány apríthatóságát kemény zselatinkapszulába való töltés szempontjából

Minimális elvárások a hallgató felé: szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság.

 

 

Téma: Savó mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával

Témavezető: dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Sajtgyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Savó hasznosítási lehetőségek - irodalom elemzése. Savó sótalanítási folyamatok megismerése. Mikroszűrés, mint előkészítő művelet, optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.

 

 

Téma: Gyümölcslé mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával

Témavezető: dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Gyümölcslé gyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Vizsgált gyümölcslé hasznosítási lehetőségek és pozitív tulajdonságainak irodalmi elemzése. Mikroszűrés optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.

 

 

Téma: Membránszűrési áramlási viszonyok meghatározása (beépített spirál-típusú statikus keverő esetében)

Témavezető: dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Spirál statikus keverővel intenzifikált membránszűrési folyamat irodalmának áttanulmányozása. A Re-szám és a membrán hosszában megjelenő nyomásesés meghatározása recirkulációs térfogatáram és sűrűség függvényében.

 

 

Téma: Sörlé mikroszűrése hideg seprő eltávolításának a céljából

Témavezető: Dr. Márki Edit egyetemi docens, Varga Áron PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Téma rövid leírása: A hideg seprő eltávolítása a sörléből azért fontos, hogy csökkenjen az eltömődés mértéke a sörlé membrán bioreaktoros erjesztésénél. A hideg seprő eltávolítása történhet mikroszűréssel, amit lehet intenzifikálni statikus keverővel.

Elvégzendő feladatok: A téma irodalmi feltárása különös tekintettel a sörgyártás műveleti lépéseire, a membránműveletekre és a statikus keverőkre; sörlé mikroszűrése laboratóriumi körülmények között; analitikai mérések és technológiai számítások elvégzése.

Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás a szakirodalmazáshoz, laboratóriumi munka orientáltság.

 

 

Téma: Vágóhidi melléktermékek hasznosíthatóságának vizsgálata

Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Klosz Katalin, tanszéki mérnök

Elvégzendő feladatok: A vágóhídon keletkező hulladékok hasznosításának irodalmi átekintése.

Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.

 

 

Téma: A gyümölcslevek membránszűréssel való besűrítése során keletkező gyümölcsvíz vizsgálata

Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok: A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A besűrítés során keletkező melléktermék (gyümölcsvíz) analitikai, érzékszervi vizsgálata. Potenciális felhasználási lehetőségei.

Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. Kreativitás. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.

 

 

Téma: A bogyós gyümölcsök feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosíthatósága

Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.

Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.

 

 

Téma: A datolya feldolgozási technológiája és a keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A datolya feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.

 

 

Téma: Enzimes oligoszacharid termelés nyomon követése on-line analitikai módszerrel

Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Erdős Balázs PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: GOS/FOS gyártástechnológia irodalmi áttekintése. Oligoszacharidok analízisére használt kvalitatív és kvantitatív módszerek megismerése. On-line analitika megvalósítása spektroszkópiai adatok (kemometriai eszközökkel történő) feldolgozásával

Munka jellege: Kísérleti munka

 

 

Téma: Frukto-oligoszacharidok gyártása enzimes membrán reaktorban

Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Gökce Haktanirlar PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.

Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Frukto-oligoszacharidok enzimes gyártásának és enzimes membrán reaktorok alkalmazásának irodalmi áttekintése. Laboratóriumunkban rendelkezésre álló enzimes membrán reaktorral frukto-oligoszacharidok gyártása 1-hetes üzemeltetés során. A kampányok célja az oligoszacharid-kihozatal fenntarthatóságának és az alkalmazott enzimek stabilitásának kísérleti vizsgálata.

Munka jellege: Kísérleti munka

Követelmény: Angol nyelvtudás 

 

 
Kezdőlap English