Google


 

 

Szakdolgozat (BSc) és Diplomadolgozat (MSc) téma-javaslatok

az Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszéken

a 2018/2019/1 szemeszterben



Téma: Olivaolaj mikrokapszulázásának vizsgálata különböző összetételű falanyagok esetében
Témavezető: Dr. Koris András egy. docens, Albert Krisztina egy. tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen, szakirodalmazás, laboratóriumi munka orientáltság.

Téma: Savó mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Sajtgyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Savó hasznosítási lehetőségek - irodalom elemzése. Savó sótalanítási folyamatok megismerése. Mikroszűrés, mint előkészítő művelet, optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.


Téma: Gyümölcslé mikroszűrés fluxusának növelése statikus keverőelem használatával
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Gyümölcslé gyártási folyamat irodalmának áttanulmányozása. Vizsgált gyümölcslé hasznosítási lehetőségek és pozitív tulajdonságainak irodalmi elemzése. Mikroszűrés optimális műveleti paraméterek meghatározása és összevetése a statikus keverőelem és statikus keverőelem nélküli membránszűrés alkalmazásánál.


Téma: Membránszűrési áramlási viszonyok meghatározása (beépített spirál-típusú statikus keverő esetében)
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Spirál statikus keverővel intenzifikált membránszűrési folyamat irodalmának áttanulmányozása. A Re-szám és a membrán hosszában megjelenő nyomásesés meghatározása recirkulációs térfogatáram és sűrűség függvényében.


Környezeti ártalmak csökkentésének lehetséges módszerei olajszennyezés esetén – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Fogarassy Eszter Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Olajszennyezés környezetvédelmi előírásainak megismerése, olajszennyezés fajtái hatása az ökoszisztémára, olajszennyezés csökkentésének lehetséges technológiai megoldásai, a kutatások kritikus értékelése.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás



Téma: Zöldség- és gyümölcslé alapú, egészségvédő hatással rendelkező termékek gyártásának műveleti és technológiai fejlesztése és a keletkező melléktermékek hasznosítása
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
A gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás alapkövei, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Így ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva egészen új és sokszínű termékpalettára van lehetőség. Ezért ez a piac még sok kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejthet magában. Az élelmiszeripari üzemek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a keletkező melléktermékek/hulladékok hasznosítására, például a mosó- és szennyvízben oldott értékes komponensekre, illetve a maradék anyagokra.


Téma: Élelmiszeripari szennyvizek kezelésének lehetőségei
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Dr. Fogarassy Eszter adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Különböző iparágak (sör, bor, hús) szennyvizének feltérképezése és a hasznosítási lehetőségek irodalmi áttekintése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása. Esetleges kísérleti munka.


Téma: Vágóhídi melléktermékek hasznosíthatóságának vizsgálata
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: A vágóhídon keletkező hulladékok hasznosításának irodalmi áttekintése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: A bogyós gyümölcsök feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: A datolya feldolgozási technológiája és a keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A datolya feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: Sör alkoholmentesítése membránműveletekkel
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Dr. Fogarassy Eszter adjunktus, Varga Áron, PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Alkoholmentesítési eljárások irodalmi áttekintése. Kísérleti berendezés összeállítása, laboratóriumi kísérletek végzése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen.


Téma: Membránszűrés alkalmazása a szennyvíztisztításban – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Ipari szennyvizek tisztítási eljárásainak megismerése, különös tekintettel a membránszűrés alkalmazásához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, a műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Ipari (vegyipari) szennyvizek tisztítása membrán bioreaktorban – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése – egy-egy téma iparáganként
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Membrán bioreaktorok alkalmazása a ipari üzemek szennyvíz-tisztításában – a technológia megismerése, a kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése a berendezések típusa, műveleti paraméterek hatása a KOI és /vagy BOI csökkentésre és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Hurokreaktorok hidrodinamikájának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, a hidrodinamikához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Hurokreaktorok anyagátadásának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok:  Hurok reaktorok működésének megismerése, az oxigénabszorpcióhoz kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Enzimes galakto-oligoszacharid termelés modellezése (MSc)
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás: Az enzimes GOS gyártást leíró kinetikai modellek irodalmi áttekintése. Az alkalmazott modellek implementálása és szimulációk elvégzése egy numerikus szoftvercsomag segítségével. Az általánosan elterjedt keverős tartály-reaktor technológiájának az enzimes membránreaktor konfigurációval való összevetése különböző technológiai szempontok alapján.
Munka jellege: numerikus szimulációk elvégzése, laboratóriumi kísérleteket nem igénylő munka
Követelmény: Numerikus integrálás elsajátítására való hajlam (Optimálási Műveletek/Optimization methods kurzus idevonatkozó gyakorlatainak látogatása vagy önállóan), angol nyelvű cikkek értelmezéséhez szükséges angol nyelvismeret.  


Téma: Enzimes frukto-oligoszacharid termelés modellezése (MSc)
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás: Az enzimes frukto-oligoszacharid gyártást leíró kinetikai modellek irodalmi áttekintése. Az alkalmazott modellek implementálása és szimulációk elvégzése egy numerikus szoftvercsomag segítségével. Az általánosan elterjedt keverős tartály-reaktor technológiájának az enzimes membránreaktor konfigurációval való összevetése különböző technológiai szempontok alapján.
Munka jellege: numerikus szimulációk elvégzése, laboratóriumi kísérleteket nem igénylő munka
Követelmény: Numerikus integrálás elsajátítására való hajlam (Optimálási Műveletek/Optimization methods kurzus idevonatkozó gyakorlatainak látogatása vagy önállóan), angol nyelvű cikkek értelmezéséhez szükséges angol nyelvismeret.  


Téma: Enzimes oligoszacharid termelés nyomon követése on-line analitikai módszerrel
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Erdős Balázs PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: GOS/FOS gyártástechnológia irodalmi áttekintése. Oligoszacharidok analízisére használt kvalitatív és kvantitatív módszerek megismerése. On-line analitika megvalósítása spektroszkópiai adatok (kemometriai eszközökkel történő) feldolgozásával
Munka jellege: Kísérleti munka

---

 
Kezdőlap English