Google


Mértékegységek átváltása

Szótár:

Matek:

Utolsó frissítés: 2018.04.20 08:01

 

 

Élelmiszeripari Alapműveletek

Szőlész-Borász mérnök (BSc) szakos hallgatóknak

A hidrodinamikai dimenziómentes jellemzők és értelmezésük. Fluidumok csőben áramlásának elmélete. A tömeg-, az energiamérleg és a tervezési összefüggések gyakorlati alkalmazása a fluidum-szállítás méretezésére. Keverés műveletének elmélete,  a teljesítményszükséglet számítása, a homogenizálás módjának és keverő típusának kiválasztása. Gravitációs és centrifugális erőtérben történő ülepedés elmélete, továbbá az ülepedő szemcse-sebesség és a részecskeméret számítási módja. Ülepítő fő méreteinek gyakorlati meghatározása. Ülepítő készülékek működési elve. A szűrés elmélete, Darcy differenciálegyenletének alkalmazása, szakaszos és folytonos szűrés, nyomószűrők, centrifugák működése. A membránszűrés elméleti alapjai, fogalmai, módjai, méretezése. Az aprítás, préselés és lényerés elmélete.

Elő-követelmény: (Matematika) és Fizika I. tárgy sikeres teljesítése.

 

2018.04.20.

Kedves Hallgatók!

A mai órán 9-10h-ig elméleti előadás lesz a még hátralévő témakörökből. Utána következik a membránszűrés gyakorlat, kb.1-1,5 órában.

A jövő héten zh!!

 

 

2018. 03. 19.


Tisztelt Hallgatók!

 

Teremváltozás! A március 23-ai előadás az E1-ben lesz megtartva!

 

Dr. Koris András, egyetemi docens

tárgyfelelős

 

 

 

Tárgyi követelményrendszer

 

Kredit érték: 3

Elő-követelmény: Matematika és Fizika I. tárgy sikeres teljesítése.

Számonkérés: A félév végén zárthelyi dolgozatot írunk, ennek tervezett időpontja: május 9, (előadásidőben).

Itt elméleti kérdésekre kell válaszolni és számolási példákat kell megoldani (az elméleti és gyakorlati témakörök szerint), amikre összesen 50 pont kapható (25-25 témakörönként). Az eredményükön pót zárthelyi keretében lehet javítani, ezt a zh után 1(2) héttel írjuk, oktatási időn kívül.

Jegy megszerzése: Ha valaki a zh-n eléri 51%-ot (26p) vagy többet teljesít az megajánlott jegyet kap. Figyelem témakörönként minimum 10 pontot el kell érni az érvényes osztályzathoz.

A számolási gyakorlaton kötelező a részvétel, max. 2 hiányzás engedélyezett.

A számolási gyakorlatokon és a számonkéréseken számológép és vonalzó kell! Aki nem hoz magával, annak nem fogjuk a félévét elfogadni vagy nem vehet részt a számonkérésen.

Az előadás látogatása erősen ajánlott, itt szúrópróbaszerűen lesz katalógus, az ezen szereplő hallgatók elméletből és számolásból 5% jóváírásban részesülhetnek határesetben.

Irodalom:

1. Fábry György: Élelmiszeripari eljárások és berendezések, Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1995.

2. Cséfalvay Edit, Mika László Tamás: Vegyipari Művelettan, jegyzet, 2008, ELTE-KI, Budapest (nem tartalmazza a teljes anyagot!) http://technologia.chem.elte.hu/hu/muvelettan/Vegyipari_Muvelettan_teljes.pdf

Régi, antikváriumban, könyvtárban hozzáférhető könyvek:
3. Manczinger-Radnai: Vegyipari műveletek I., Budapesti Műszaki Egyetem jegyzete, J-6-860.
4. Fonyó Zsolt, Fábry György: Vegyipari művelettani alapismeretek, NemzetiTankönyvkiadó, Budapest, 2005. (létezik korábbi kiadás (1998), az is jó)
5. Szabó Zoltán, Csury István, Hidegkúti Gyula: Élelmiszeripari műveletek és gépek, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1987.

 

Zh ponthatárok:

<21 1
21-27 2
28-32 3
33-36 4
37-40 5

 

flourish.png

Fájl neveLet.MéretFelt.dát.
01 Fluidumok aramlasa.pdf
7679 kb 2011.Feb.16 14:14
02 Keverés.pdf
3757 kb 2013.Feb.25 09:05
03 Ülepítés.pdf
2475 kb 2013.Mar.07 17:09
04 Szures.pdf
2431 kb 2013.Apr.18 17:04
05 Fluidizacio es pneumatikus szallitas.pdf
1247 kb 2013.Apr.22 08:46
05_06gy_Membránszűrés feladatszövegek.pdf
90 kb 2015.May.08 10:42
06 Membránszűrés.pdf
2764 kb 2013.Apr.18 17:05
07 Apritas.pdf
1494 kb 2013.Apr.18 17:05
08 Préselés.pdf
1003 kb 2013.Apr.18 17:05
1gyakszövegek.pdf
19 kb 2013.May.10 07:45
2gyakszövegek.pdf
20 kb 2013.May.10 07:45
3gy feladatszöveg.pdf
22 kb 2013.May.10 07:44
4gy feladat szöveg.pdf
23 kb 2013.May.10 07:44
TEMATIKA_ALAPMŰVELETEK_2018.doc
37 kb 2018.Feb.08 15:05
diagramok.zip
2378 kb 2013.May.10 07:47
kövrend2015.pdf
180 kb 2015.Feb.13 16:24
tételsor2013.pdf
38 kb 2013.Feb.25 09:05
ÉLELMISZERIPARI ALAPMŰVELETEK GYAKORLÓ PÉLDÁK.pdf
198 kb 2014.May.20 14:47
Kezdőlap English